De rol van borium in de tomatenteelt

Borium speelt een rol bij de aanmaak van van nucleïnezuren en hormonen, het transport van suikers en bij het metabolisme en het interne transport van koolhydraten

borium, stikstof, kalium en calciumopname

B en opbrengst

B en vruchtaantal

B en vruchtgewicht

B, Ca en zwelscheuren

B en houdbaarheid

 

Effect van borium per groeistadium

Stadium Borium effect
Kieming Zorgt voor een goede scheutgroei
Vegetatieve groei Zorgt ervoor dat de groei niet beperkt wordt
Bloei - vruchtzetting Maximaliseert de bloemvorming, ontwikkeling en vruchtzetting
Vruchtrijping-volgroeid

Zorgt voor een gelijkmatige rijping

 

Algemene richtlijnen voor de toediening van borium

Boriumgebrek voorkomt wortelgroei en verstoort de celmembranen, die een directe invloed hebben op het opnamemechanisme die de plant heeft. Anderzijds kan overmaat van borium het transport van calcium blokkeren, dus is het belangrijk dat nauwkeurige afgifteniveaus worden nageleefd. Borium dat zich ophoopt in de bladranden zorgt voor een zwarte verkleuring. Wortels sterven af waar het niveau bijzonder hoog is. Bodems of substraten met hoog borium kunnen worden verbeterd door uitspoeling.

 

Boriumgebrek in tomaat

In geval van ernstig boriumgebrek sterven de groeipunten van de belangrijkste hoofd- en zijscheuten af en de oogst gaat verloren. Het jonge blad blijft klein, is naar binnen gekruld en raakt vervormd. Ze hebben geel tot oranje chlorotische vlekken tussen de nerven (het meest belangrijke kenmerk) en de aderen kunnen geel of paars verkleuren. Het oude blad wordt geelachtig groen. De bladstelen zijn bros en breken plotseling af, wat weer leidt tot een lagere opbrengst. De wortels zijn kort met verdikte, necrotische punten. De vruchten worden onverkoopbaar vanwege hun gebarsten, kurkachtige, plekken. De vruchten kunnen ook een interne verbruining of vlekkerigheid laten zien.

Meer informatie over borium en andere gebreksverschijnselen vindt u in Gebreksverschijnselen - Tomaten.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.