De rol van kalium in de tomatenteelt

Kalium zorgt mede voor de handhaving van de osmotische waarde in de plantencellen en waterhuishouding in de plant. Het is betrokken bij de productie en het transport van suikers in de plant, de activering van enzymen en de eiwitsynthese. Kalium is ook noodzakelijk voor de aanmaak van pigmenten zoals lycopeen.

kalium en opbrengst

kalium en vruchtrijping

kalium en kleurdefecten

kalium en kleurdefecten

kalium en sapverzuring

N-K balans en rot

 

Effect van kalium per groeistadium

Stadium Kalium effect
Kieming Bevordert sterke vroege groei
Vegetatieve groei Maximaliseer de concentraties in het blad voor de bloei
Bloei - vruchtzetting Zorgt voor een constante groei en het maximale aantal bloemen
Vruchtrijping-volgroeid

Zorgt voor een hoog kaligehalte in de vruchten en minimaliseert groeistoornissen

 

Algemene richtlijnen voor de toediening van kalium

Tomaten hebben een relatief hoog kaliumbehoefte. Voldoende kalium is noodzakelijk gedurende het hele seizoen. Het is essentieel om een goede balans tussen kalium, magnesium en calcium te handhaven. Te veel kalium beperkt de opname van deze andere kationen. 

Handhaving van hoog kaliumgehalte is in het bijzonder belangrijk onder zoute condities. Een teveel aan natrium vermindert de opname van kalium door de plant. In dat geval moet er dus een hoger kaliumgehalte gerealiseerd worden om de groei van planten te behouden.

 

Kaliumgebrek in tomaat

De bladeren worden donkergroen en er ontwikkelen zich geelachtige tot witte necrotische stippen langs de bladranden van het oude blad. Deze trekken samen tot bruine necrotische plekken langs de bladranden. De kastomaten met kaliumgebrek rijpen vaak"vlekkerig" af. De vruchten zijn minder stevig en hebben een lage Brix-waarde.

Meer informatie over kalium en andere gebreksverschijnselen vindt u in Gebreksverschijnselen - Tomaten.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.