Wat beïnvloedt de kwaliteit van tomaat?

Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit en smaak van tomaten bepalen. De belangrijkste drie zijn: ras, bemesting en klimaat. Kwaliteitsnormen verschillen afhankelijk van het tomatenras, groeiregio en markt.

Ras

De keuze van het ras heeft vooral invloed op productie en kwaliteit. Deze beide eigenschappen zijn meestal niet verenigbaar in een ras. Vaak gaat productie ten koste van de kwaliteit (smaak), dit geldt echter ook andersom. 
Een ras wordt gekozen op basis van productie, vruchtvorm, smaak, groeikracht en resistenties. 

Bemesting

Bemesting kan een sterke invloed hebben op de uiterlijke kwaliteit van het fruit door de vormkleurstevigheid en houdbaarheid. De smaak van tomaat is doorgaans gerelateerd aan de relatieve concentraties van suikers en zuren in het fruit, met name fructose en citroenzuur. De beste en meest smaakvolle combinatie is zowel een hoog suikergehalte als een hoog zuurgehalte (brix gehalte).

Stiktof en kalium zijn belangrijk voor het aroma van tomaten. Teveel ammonium-N kan de smaak negatief beïnvloeden. Kalium aan de andere kant is de voornaamste voedingsstof die de algehele kwaliteit van de tomaat beïnvloedt, door het verbeteren van de uniforme rijping, vorm, verzuring en de smaak van het fruit. Hoge gehaltes calcium zijn belangrijk om de stevigheid te behouden en schades te voorkomen als gevolg van stoornissen of tijdens verwerking en transport. Lage gehaltes van borium kunnen leiden tot een slecht verkoopbare tomatenkwaliteit. Zink speelt ook een rol in het behouden van de kwaliteit.

Klimaat

Dit bepaalt voornamelijk de productie en in mindere mate de kwaliteit en smaak van het product. Hoge etmaaltemperaturen geven een vroege en snelle productie maar een lage totaalproductie, de kwaliteit is dan ook inferieur. Hoge instraling geeft daarentegen een betere smaak maar een mindere kwaliteit en een kortere houdbaarheid.

Tomaat bemestingsadviezen

Yara's bemestingsadviezen kunnen je helpen de maximale opbrengst te behalen. Bekijk onze aanbevelingen voor tomaat.

Gebreksverschijnselen in tomaat

Gebreksverschijnselen in tomaat

Identificeer en diagnosticeer of uw tomaat lijdt aan een tekort of gebrek aan voedingsstoffen. Vind meer informatie over de symptomen en oorzaken en over het controleren of corrigeren van tekorten aan voedingsstoffen in tomaat of blader door de afbeeldingen om een ​​diagnose te stellen van de tekortkoming van uw gewas.

Bekijk de gebreksverschijnselen in tomaten