Waarom is de watersamenstelling zo belangrijk?

Bij het zelf uitrekenen van een nieuwe samenstelling van de A- en B-bak is het belangrijk om de watersamenstelling juist in te voeren. Dit kan een te hoge of te lage zuurinbreng vanuit de mestbakken voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Als er geheel of gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt in de watergift van een waterkwaliteit dat bicarbonaat (HCO3) bevat is het belangrijk om dit juist aan te geven in het programma. In het bovenstaande voorbeeld hebben we aangegeven dat we 50% van het verse water dat gebruikt gaat worden zal bestaan uit bronwater. Dit betekent dat als er 35% drainwater gebruikt wordt er van de overige 65% vers water, 50% bronwater gebruikt wordt. Dit betekent voor de berekening dat de helft van deze 65% (=32,5%) van de samenstelling van het bronwater verrekend moet worden. Dit zorgt er voor dat er ongeveer 12,4 liter Nitrakal aan zuur in de B-bak van 1000 liter 100 maal geconcentreerd zit.

Gebruik je in werkelijkheid 25% bronwater in het verse water dan zit er 6,2 liter te veel Nitrakal (of Salpeterzuur 38%) in de B-bak. Dit zal er voor zorgen dat de pH bij het druppelen te laag wordt waardoor er problemen met de pH regeling ontstaan. Dit is gemakkelijk te voorkomen door de juiste analyses en percentage in te vullen. De YaraTera CALCULATOR zorgt er voor dat er eenvoudig voedingssamenstellingen berekend kunnen worden op correcte en volledige wijze.

Het advies van Yara

  • Zorg voor een recente analyse van de waterkwaliteit die gebruikt wordt. Neem een analyse van het bronwater in het laag- en hoogseizoen.
  • Bij gebruik van een andere waterkwaliteit dan regenwater is het belangrijk het juiste percentage hiervan in te vullen dat ingezet wordt.
  • Maak de zuurbak niet te geconcentreerd aan, gebruik een concentratie van 5-10%.