Stikstofefficiëntie centraal thema op Yara velddagen

Recent vonden de eerste Yara velddagen plaats uit een reeks voor melkveehouders in Rasquert (NL) en Bellem Aalter (BE). Graslandspecialist Theo Courtz inspireerde boeren over de belangrijkste thema’s rondom stikstofefficiëntie.

Efficiëntie in het gebruik van stikstofmeststoffen is een verhaal van alle tijden. Toch is het opvallend dat het gebruik van zwavel bij sommige melkveehouders onderbelicht blijft. Zwavel zorgt immers voor een betere opname van stikstof in de plant, waardoor het raadzaam is om in het bemestingsschema ook rekening te houden met zwavelhoudende meststoffen zoals YaraBela Sulfan.

Selenium voor een goede diergezondheid

Daarbij werd er tijdens de velddagen ook met de melkveehouders dieper ingegaan op selenium. Bekend is dat dit bijdraagt aan een goede diergezondheid. Maar wat is nou de beste manier om het te geven; via supplementen of ruwvoer (bemesting)? Op deze dag werd door Theo uitgelegd dat via bemesting de beste basis gelegd kan worden. Speciaal hiervoor heeft Yara de stikstofmeststoffen YaraBela Weide-Sulfan en YaraBela Nutri Booster ontwikkeld. Deze meststoffen bevatten de optimale verhouding stikstof, zwavel en selenium voor gebruik in het voorjaar en in de zomer.

Organiseer ook een velddag met Yara

Yara organiseert met regelmaat velddagen samen met akkerbouw- en melkveegroepen. Wilt u met een (studie-)groep ook dieper ingaan in dergelijke thema’s rondom gewasvoeding en bemesting? Neem dan contact op met Yara Benelux voor de mogelijkheden. In overleg komt onze graslandspecialist Theo Courtz bij u langs en geeft een interessante lezing over efficiëntie in het gebruik van meststoffen. Stuur een mail naar yarabenelux@yara.com en informeer naar de mogelijkheden.