Terugblik op de graslanddemo's in België

Op 18 en 25 mei was Yara met een stand aanwezig op de graslanddemo's van Limagrain in Ieper en Turnhout (BE). Centraal stonden de thema's zwavel, selenium, kwaliteit van meststoffen en de Yara GrassN app. Een korte terugblik.

Graslandspecialist Theo Courtz was op beide dagen aanwezig om de aanwezige melkveehouders te informeren hoe zij efficiënter met hun stikstofmeststoffen konden omgaan. Hierbij werden ook de stikstofmeststoffen YaraBela Weide-Sulfan en YaraBela Nutri Booster aangehaald, die naast stikstof en zwavel ook selenium bevatten, een essentieel element voor de diergezondheid. 

Zwavel zorgt voor verbeterde opname van stikstof

Het is een algemeen bekend feit, maar goed om nog eens aan te halen. Door zwavel in een 4:3 (N - S) verhouding met stikstof in ammoniumnitraatvorm te geven, wordt het beter opgenomen. De combinatie maakt dat er efficiënter met de meststof omgegaan kan worden en, in sommige gevallen, er zelfs minder gestrooid hoeft te worden. Dat is zeker in deze tijd van hoge prijsvormingen op de wereldmarkt relevant, want de stikstofmeststoffen zijn aan de prijs. Meer informatie over hoe zwavel zorgt voor een verbeterde opname vindt u in dit artikel.

Artikel gaat verder onder de foto

Selenium via mestsfof zorgt voor verbeterde diergezondheid

Selenium is een essentiële voedingsstof voor mens en dier. Het werkt ontstekingsremmend, beschermt tegen vrije radicalen en is het belangrijk voor de vruchtbaarheid. Een tekort aan selenium is snel merkbaar bij de koe. Voorbeelden zijn een afname van de melkgift, verhoogd celgetal en vruchtbaarheidsproblemen. Europese bodems bevatten in de regel te weinig selenium, waardoor er niet genoeg in het rantsoen via ruwvoer komt. Selenium geven via bemesting is de meest effectieve methode. Lees hier meer over selenium en hoe u dit via bemesting kunt geven.

Kies voor kwaliteit in Big Bags

De vraag werd meerdere malen gesteld tijdens de graslanddemo's: weet u waar uw meststoffen vandaan komen? En waarom is dat überhaupt relevant? Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat elke korrel uitkomstig is uit verschillende fabriek weer andere eigenschappen kent. De fysieke eigenschappen van kunstmest maken dat elke voorraad weer een ander strooibeeld kan opleveren. Daarbij kan het zo zijn dat kunstmest dat bijvoorbeeld in bulk geleverd wordt, vaak omgestort is. Dit beschadigt de korrel, waardoor er een verstoord strooibeeld kan ontstaan. Zeker bij blends (een mix van verschillende korrels) kan dit problemen opleveren, waarbij korrels met verschillende nutriënten op verschillende plekken op het land terecht komen. U strooit dan niet efficiënt, en wellicht zelfs meer dan nodig is. Dat brengt weer nadelen met zich mee qua kosten.

Artikel gaat verder onder de foto

Yara adviseert om kunstmest aan te kopen in Big Bags van Yara. U bent hiermee verzekerd van fabriekskwaliteit. De korrels worden namelijk vanuit de fabriek meteen in Big Bags van 600 kg gestort, en deze worden 'geseald'. De korrels zijn niet beschadigd en zijn ook niet onderhevig aan bijvoorbeeld vocht, wat klontering kan opleveren. Ook kunt u de Big Bags makkelijk en veilig opslaan. Meer over kwaliteit in Big Bags kunt u in dit artikel lezen. 

Bepaal het optimale strooi- en maaimoment met de gratis Yara GrassN app

Het blijft ieder seizoen een moeilijke keuze voor de melkveehouder: wanneer moet er gestrooid worden, waarmee en hoeveel? Later in het seizoen komt er weer een lastig keuzemoment: wanneer moet er gemaaid worden? De Yara GrassN app biedt hierbij ondersteuning. Met data uit meer dan 50.000 graslandproeven geeft de app perceelspecifiek advies over de optimale bemesting, de verwachte grasgroei en daaropvolgend het beste maaimoment. Hiermee zorgt u voor meer efficiëntie qua bemesting op uw bedrijf. Probeer de app uit via deze link of lees er meer over op onze website