- Ja, het precies goed instellen van de stooier is erg belangrijk voor mij. Het is de moeite waard qua tijd en geld, het levert geld op en spaart het milieu - en het is eenvoudig!

Zoals elke goede boer weet Rob dat de meststoffen nauwkeurig, gelijkmatig en in de juiste verhouding over de hele werkbreedte moeten worden verdeeld. Dit is essentieel als u de opbrengst en kwaliteit van uw gewas wilt maximaliseren - en het hoogste rendement wilt halen.

- Als je erover hebt nagedacht welke meststof je wilt en geld besteedt aan hoogwaardige producten en machines, is het zonde om het correct instellen van de strooier over te slaan. Dit kost je opbrengst en kwaliteit!

LEES MEER: Wat moet ik aanpassen en hoe doe ik dat?

 

Out in the field taking soil samples

De vroege ochtendmist verdwijnt langzaam buiten Scotton, het dorp in Noord-Lincolnshire waar Rob Ramsay de derde generatie is die de boerderij runt, die zijn grootvader in 1957 kocht.

Rob is in het veld met Yara-adviseurs, Jez Wardman en Natalie Wood, die grondmonsters nemen. De analyse van de chemische, fysische en biologische toestand van de bodem zal Rob helpen de juiste meststof voor de gewassen van dit seizoen te kiezen. De volgende stap is om ervoor te zorgen dat hij zijn strooier correct afstelt voor de geselecteerde meststof.

- Sommige mensen wachten met het afstellen van hun strooier tot de dag dat ze het veld in gaan. Het mooie is juist dat je dit buiten het seizoen kunt doen, zodra de juiste meststof in je schuur is aangekomen. Regel dan de goede afstellingen en controleer of je strooier in goede staat verkeert - en je bent klaar om het hele seizoen een strooispecialist te zijn.

Make sure your spreader is ready and works as it should

 

LEES MEER: Hoe u ervoor zorgt dat uw strooier klaar is en werkt zoals het hoort

 

Verschillende soorten kunstmest variëren in grootte en gewicht. Twee korrels van dezelfde grootte kunnen met dezelfde strooier op zeer verschillende afstanden van elkaar worden gegooid, omdat de één meer kan wegen dan de andere - denk aan een golfbal versus een pingpongbal.

- Om deze reden is het gebruik van een samengestelde meststof de beste methode als het gaat om gelijkmatige verspreiding. De verbinding bevat alle voedingsstoffen die in elke korrel aanwezig zijn, in tegenstelling tot de gemengde meststoffen, waar de verschillende voedingsstoffen in verschillende grootten, vormen en gewichten voorkomen - waardoor het moeilijker wordt om een ​​perfect gelijkmatige verdeling van elke voedingsstof te bereiken, zegt Natalie Wood.

Using a compound fertiliser is best practise when it comes to even spreading

- Maar je moet nog steeds precies weten hoe uw strooier werkt met de exacte meststoffen die u hebt gekocht, voegt Rob eraan toe.

- Een paar eenvoudige testprocedures laten zien welke instellingen u nodig heeft, en dit nog ruim voor de lunch. Een strooitest bijvoorbeeld zal laten zien hoe gelijkmatig de strooier elk type kunstmest verdeelt over de volle breedte.

 A couple of simple test procedures will give you the settings you need

 

LEES MEER: Hoe de correcte strooierinstellingen te krijgen

 

Rob en zijn broer Andy runnen samen de boerderij. Elk jaar huren ze een bedrijf in om voor drie of vier soorten kunstmest de strooierinstellingen te testen. Ze plaatsen testkits langs de volledige strooibreedte, rijden er langs met de tractor en strooier, meten de resultaten en passen de strooier dusdanig aan dat elke soort meststof gelijkmatig wordt verspreid.

Adjust the spreader until each type of fertiliser is evenly spread

- Die instellingen worden gewoon in een notitieboekje gezet die we altijd in de tractor bewaren. Als ik eenmaal een meststof heb die ik wil gebruiken, pak ik gewoon het notitieboekje om de aanbevolen instellingen te vinden, de machine afstellen en naar het veld gaan, wetende dat elke centimeter van mijn gewas krijgt wat het nodig heeft, en dus niets gaat waar het niet zou moeten.

The settings are simply put down into a notebook that we always keep in the tractor

  

LEES MEER: Wat kan ik tijdens het strooien doen om een betere spreiding te krijgen?

U kunt de strooitest zelf doen als u een kit heeft, maar Rob geeft er de voorkeur aan dat experts dat voor hem doen.

- Ze doen het allemaal in minder dan een halve dag. Door twee- of driehonderd pond te besteden aan het verkrijgen van deze instellingen vlak voor het begin van het seizoen, terwijl ik meer dan tien keer zoveel aan kunstmest uitgeef tijdens het seizoen ... nou, voor mij is het een duidelijke zaak. Het beschermt niet alleen mijn investering en het milieu, het gaat ook over mijn trots en passie als boer, zegt Rob.

it’s also about my pride and passion as a farmer

Scotton is een klein en rustig dorp, met Rob's boerderij als enige nog in bedrijf. Zijn grootvader reisde samen met een vriend af vanuit Schotland die overwoog om hierheen te verhuizen, om hem te adviseren over de boerderij die te koop werd aangeboden.

Maar de vriend veranderde van gedachten en Rob's grootvader maakte van de gelegenheid gebruik. Hij kocht de boerderij ter plaatse, verkocht zijn eigen boerderij in het noorden en begon opnieuw in Scotton met zijn gezin.

Voor Rob was het boerenleven het enige dat hij wilde, net als zijn vader.

- Oh ja, ik zou altijd een boer zijn. Ik heb met tractoren gereden sinds ik zes jaar oud was. Ik leerde het reilen en zeilen van mijn vader en zag hoe hij op het land werkte. Ik ben er trots op een boer te zijn, omdat ik elke dag in de grond en op het veld ben. Ik ben er trots op een boer te zijn, omdat ik mensen voedsel kan bieden. Ik ben er trots op een boer te zijn, omdat ik op de best mogelijke manier voor het milieu zorg. Ja, ik ben er gewoon trots op om boer te zijn!

Yeah, I'm just proud to be a farmer